Toen GVVV-trainer Niek Oosterlee voorafgaand aan de wedstrijd tegen AFC werd gevraagd of hij wellicht aan een psychologisch trucje had gedacht om zijn ploeg het gevoel van een uitwedstrijd te geven, antwoordde Oosterlee dat hij niet zo goed is in psychologie. Om toch dat ‘uitgevoel’ (GVVV pakte pas één punt in eigen huis) te creëren, koos de trainer voor iets wat veel dichter bij hemzelf lag: hij hanteerde de tactiek van de succesvolle uitwedstrijden nu maar eens in eigen huis.

Waar in de uitwedstrijden die tactiek (de tegenstander opwachten en pijn doen in de omschakeling) tot prima resultaten leidde, speelde GVVV op sportpark Panhuis AFC juist in de kaart. De Amsterdammers hadden veelvuldig de bal en wisten dankzij goed positiespel meerdere kansen en mogelijkheden te creëren. In dat positiespel waren hoofdrollen weggelegd voor aanvoerder Milan Hoek en de zwervende Nick van der Velden. Door slimme loopacties waren beiden continu aanspeelbaar en gaven in vrijwel alle gevallen een goed vervolg aan de aanvalsopbouw.

Het leverde AFC een aantal kansen en mogelijkheden op, maar voor de enige treffer hadden de bezoekers een beetje hulp van Joeri Potjes nodig. De jonge centrale verdediger verwerkte een voorzet van Johan Kulhan zo matig, dat Yordi Teijsse de bal kon oppikken en achter Johan Jansen in de goal kon werken. Tot dan toe was GVVV niet verder gekomen dan één geclaimde strafschop na een botsing tussen Berry Powel en Patrick Zonneveld. De Blauwen konden daar nog een schot uit een lastige hoek van Philip Ties aan toevoegen, maar het verschil tussen beide ploegen was groot, met name in het voetballende gedeelte.

Na rust moest GVVV de leunstoel verlaten en zette het meer en hoger druk bij balbezit van de bezoekers. De thuisploeg kon vaker in de duels komen en knokte zich terug in de wedstrijd, maar liet bij de gelijkmaker zien ook wel degelijk technische kwaliteiten te hebben. Een mooie combinatie tussen Ties en Powel in een druk zestienmetergebied, leverde exact 4,7 centimeter ruimte op voor laatstgenoemde. Met één simpele kapbeweging maakte Powel van die 4,7 centimeter een rode loper en met een subtiel lobje zette hij GVVV weer naast AFC: 1-1. Lang kon de thuisploeg niet genieten van die gelijkmaker, want vier minuten later stelde invaller Melvin Grootfaam dat andere fenomeen in de spits, Raily Ignacio, in staat om AFC weer op voorsprong te zetten.

GVVV perste er nog een slotoffensief uit en was via Laurens van der Voort, Berry Powel en invaller Wesley Goeman nog dicht bij de gelijkmaker. De goal viel echter nog aan de andere kant. Grootfaam was het meest alert na een verre achterbal van Zonneveld (al hing er een geur van hands om zijn eerste aanname) en hij zette met een sublieme hakbal Yordi Teijsse oog in oog met Johan Jansen. Met zijn tweede treffer zorgde Teijsse voor een veilige marge en een terechte overwinning voor AFC. De titelhouder moet zich wel afvragen hoe het toch in de problemen kon komen, na zo’n sublieme eerste helft.

Oosterlee en zijn GVVV blijven op slechts één punt in thuiswedstrijden steken, maar het spel in de tweede helft moet toch wel een bevestiging zijn dat als de Blauwen in eigen huis zich presenteren als een gastheer met bravoure er ook echt wel meer punten gehaald gaan worden. Bovendien kan de leunstoel, die buitenshuis wel tot succes leidt dan gewoon in de bus blijven liggen. Dit meldt de site van voetbal247