De  Groningse wethouder Inge Jongman heeft de aanleg van vijf zogenoemde non infill-velden afgeblazen, omdat de KNVB, volgens de gemeente, nieuwe meetmethoden en criteria zou hanteren bij het keuren van het veld. De KNVB is hier verrast over.

Volgens de gemeente is de kans daardoor aanwezig dat de velden zonder rubberen korrels worden afgekeurd. Zo meldt RTV Noord.

Velden worden getest

De KNVB kan zich niet vinden in de woorden van de wethouder. ‘Wij hebben helemaal geen spelregels veranderd rondom de kunstgrasvelden. We hebben ook geen andere keurmethode’, zegt woordvoerder Chris van Nijnatten.
De non infill-velden zijn in ontwikkeling, de velden in Groningen maken daarom deel uit van een pilot.

‘Wij hebben steeds gezegd dat de velden na afloop van de pilot mogelijk niet meer gebruikt kunnen worden. Dat heeft er altijd boven gehangen, het gaat namelijk om een test.’

Verder met aanleg

Ondertussen gaat de gemeente gewoon verder met de aanleg van de twee non infill-velden bij GVAV Rapiditas en HFC’15 in Hoogkerk.

‘Het veld gaat mee in de goedkeuringsprocedure en we mogen er in overleg met de KNVB gewoon op spelen’, zegt voorzitter Jelle Slagter van GVAV. ‘Mocht het veld uiteindelijk afgekeurd worden dan krijgen we volgend jaar zomer alsnog een nieuw veld.’

Fabrikant dekt de kosten

De velden worden dus als pilot aangelegd. Mochten de velden worden afgekeurd dan levert de fabrikant, TenCate Grass, een ander veld.

Ook is afgesproken dat de producent voor de kosten opdraait. De velden bij GVAV en HFC worden eind deze maand opge

Verbazing

Slagter is verbaasd over de terugtrekkende beweging die de gemeente nu maakt.

‘Aan de andere kant begrijp ik de gemeente ook wel. Ze hebben natuurlijk wel zeven nieuwe velden besteld, en als er onduidelijkheid is over de goedkeuring dan ben je denk ik wel een gek als je zeven velden gaat aanleggen. Dus de gemeente heeft eieren voor haar geld gekozen.

Lees ook voor en nadelen non infill- velden ( klik hier )